Vain merinäköala puuttuu

Rymättylän VPK:n pitkäaikainen toive uudesta paloasemasta on toteutumassa. Vanhan aseman purkutyöt alkoivat viime vuoden elokuussa, ja uusi asema valmistuu kesäkuun alkupuolella.

Punatiilinen, punaovinen rakennus näyttää jo varsin valmiilta paloasemalta ainakin ulkoapäin, mutta paljon on vielä tehtävä ennen luovutusta. – Ulkovarastoa ollaan vasta aloittamassa, Rakennustoimisto Laamon vastaava mestari Sami Saarinen toteaa. Kivikasoista ja rengasmatoista päätellen myös räjäytystöitä on tehty. Ilmeisesti tehdään vielä lisää? – Pitää paikkansa. Tontin reunaan rakennettava tukimuuri on suuritöinen, kallion korkeus vaihtelee 60 sentistä yli kolmeen metriin, mikä tekee valutöistä haastavia.

Laamo ostaa maanrakennustyöt aliurakoitsijalta. Kaivinkoneella pihatöitä edistää vahtolaisen Kohmo Oy:n Juhana Konki, ja lapiomiehenä tarkemmissa kaivuutöissä Jussi Seilo. – Viemäröintihommia, on tyhjentävä selonteko. 

Pukuhuoneen kaapit ovat jo paikoillaan.

Numerotietoa uudesta paloasemasta

Maan alla on muutakin. Tontille on porattu kolme maalämpökaivoa 300 metrin syvyyteen. Kummelihenkinen kysymys: onko se paljon vai vähän? – Normaalikokoinen omakotitalo lämpiää yhdellä parin sadan metrin syvyyteen poratulla maalämpökaivolla. Jos tämä nyt asiaa valaisee, kuuluu vastaus.

Lisää numerotietoa: Paloaseman pinta-ala on 590 m². Sinne mahtuu kolme hälytysajoneuvoa. Hälytysvarustekaappeja on 27, lisäksi löytyy koulutustilat, keittiö, toimisto, sauna, pesuhuone, ja autotallin puolella varasto- ja pajatilat. Työmaalla työskentelee Samin lisäksi tällä hetkellä neljä Laamon omaa timpuria, ja aliurakoitsijoina kaksi maanrakentajaa, kaksi sähkömiestä ja kaksi putkimiestä. Tontin nurkalle rakenteilla olevan ulkovaraston pinta-ala on 86 m².

– Kisaillaan kirkon kanssa, kumpi on Rymättylän korkein rakennus merenpinnasta mitattuna, Sami vitsailee Heinäisten mäen päälle valmistuvan paloaseman pihalla. – Tämä on muuten jo toinen paloasemani. Ensimmäinen oli Kuninkojan paloasema, kohta 10 vuotta Laamolla viihtynyt mies mainitsee.

Pitkäaikainen toive toteutuu

– Aika saisi kulua nopeammin, että päästään muuttamaan! huokaisee Rymättylän VPK:n päällikkö Mika Lehvänen. Hän on käynyt työmaalla pari kertaa. – Korona rajoittaa. Olisi ollut mukava päästä fiilistelemään enemmänkin töiden edetessä, sillä uusi paloasema on meidän todella pitkäaikainen haave. 

– Oltiin helisemässä vanhassa paikassa. Sosiaalitilojen puute rajoitti toimintaa. Tilanpuutteen takia kaikki halukkaat eivät ole päässeet mukaan nuorisotoimintaan, Mika harmittelee. – VPK:n toiminta perustuu yhdessä tekemiseen. Korona on ollut myrkkyä meille. Olemme pitäneet etätreenejä, mutta ei se ole sama asia.

Hälytyksiä maalla ja merellä

Rymättylän VPK:n tehtävämäärät ovat kasvaneet ja monipuolistuneet. Hälytyksiä on vuosittain pitkälle toista sataa. – Sammutus-, säiliö- ja miehistönkuljetuskaluston omistaa pääsääntöisesti aluepelastuslaitos. Myös isompi vene on heidän. Meillä on sammutussopimus aluepelastuslaitoksen kanssa. Sopimuksella saamme määrärahoja, joilla voimme kehittää toimintaa. Omaa kalustoa on mönkijä, siihen sopiva maastoperävaunu, ja kumivene, Mika kertoo palokunnan toiminnasta. 

VPK:laiset ovat osallistuneet aktiivisesti mahdollisimman toimivan paloaseman suunnitteluun.

Terveisiä Laamolle? – Nopeasti haluttaisiin muuttaa, vaikka sanoin kyllä Samille, että tehkää rauhassa, niin tulee hyvä. Olemme päässeet vaikuttamaan todella moneen asiaan, ja yhteydenpito on sujunut hyvässä hengessä, Mika kiittelee. – Saatiin kaikki mitä haluttiin. Tai nyt kun mietin, niin merimaisema olisi pitänyt vielä vaatia.